Tarpeenmukaisen ilmanvaihdon ratkaisu lisää kerrostalojen energiatehokkuutta merkittävästi

WISE Apartment Solution on erityisesti kerrostalojen tulo- ja poistoilmanvaihtoon kehitetty kokonaisjärjestelmä, joka on helppo sovittaa ja mitoittaa kunkin kohteen vaatimusten ja tarpeiden mukaisesti. Se on kehitetty tarjoamaan puhdasta ja terveellistä sisäilmaa ihmisille ja kodille mahdollisimman energia- ja kustannustehokkaasti.

WISE Apartment Solution huolehtii ilmanlaatua ja kosteutta mittaavien sensoreiden avulla tarvittavasta tulo- ja poistoilmavirrasta huoneistokohtaisesti. Ilmavirran sovittaminen tarpeen mukaan merkitsee parasta mahdollista käyttömukavuutta kerrostalon asukkaille. Samalla se tuo myös huomattavaa energiasäästöä, kun ilmavirrat säätyvät tilanteen mukaan oikein.

Turvallisuutta asukkaille tuo myös huoneistokohtainen palosuoja, joka estää palon ja palokaasujen leviämisen asunnosta toiseen.

VOASin opiskelija-asuntojen älykäs ilmanvaihtojärjestelmä säästää energiaa

Opiskelija-asuntojen käyttöaste, kuormitus ja siten myös ilmanvaihdon tarve on muuta asumista epäsäännöllisempää. Välillä asunnoissa vietetään yhtäjaksoisesti pitkiäkin aikoja, toisaalta ne ovat välillä tyhjillään pidempiäkin aikoja. Talotekniikan osalta taloudellisinta ja järkevintä olisi, että tekniset järjestelmät pystyisivät säätelemään kaikkea toimintaa automaattisesti kulloisenkin tarpeen mukaan.

Rakensimme täysin uuden Loftis-kerrostalon vanhan opiskelija-asuntolan tilalle v. 2016. Uudisrakennus oli meille mahdollisuus miettiä sekä energiatehokkuutta että asumisviihtyvyyttä täysin uudelta pohjalta”, kertoo Vaasan Opiskelija-asuntosäätiön tekninen isännöitsijä Reetta Hietaharju.

Ilmanvaihdon osalta meille soveltui parhaiten Swegonin WISE Apartment Solution – tarpeenmukaisen ilmanvaihdon kokonaisratkaisu. Kun nyt pystymme ohjaamaan ilmavirtoja automaattisesti tilojen käyttöasteen ja olosuhteiden mukaan, voimme taata hyvän ilmanlaadun asukkaillemme”, kertoo Hietaharju, ja jatkaa:

Merkittävintä on kuitenkin ollut huima harppaus energiatehokkuudessa. Kun vertaamme vastaaviin kerrostaloihin Vaasassa, niin Loftiksessa kulutamme 25% vähemmän energiaa. Tämä kannustaa hyödyntämään WAS-järjestelmää jatkossakin, meillä on nyt jo kolmas kohde työn alla.”

Iisalmen kerrostaloihin päivitettiin nykyaikainen ja energiatehokas ilmanvaihtoratkaisu

Petterinkulma Oy on Iisalmen kaupungin omistama yhtiö, jonka tehtävänä on tuottaa ja ylläpitää vuokra-asuntoja Iisalmen kaupungin alueella. Yhtiöllä on 1461 asuntoa eri puolilla kaupunkia. Petterinkulma toteutti kahteen kohteeseensa mittavat peruskorjaukset v. 2015 ja v. 2016. Ilmanvaihdon ratkaisun osalta tahtotila oli panostaa ennen kaikkea energiatehokkuuteen ja siihen, että valittava järjestelmä olisi helppo hallita, säätää ja huoltaa.

WISE Apartment Solution sopii erityisen hyvin meidän kerrostalokohteisiimme. Koska järjestelmän käyttöönotto, huolto ja säädöt tapahtuvat asuntojen ulkopuolella, tuottaa se minimaalisesti häiriötä asukkaille. Olemme näissä kahdessa kohteessamme saavuttaneet n. 25-30%:n energiansäästöt. Vaikka energiankulutukseen vaikuttavat monet eri asiat, on WAS-järjestelmän osuus näistä säästöistä merkittävä”, sanoo Petterinkulma Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kauppinen.

Missiomme on tarjota asukkaillemme turvattu ja pitkäaikainen asunto koko eliniäksi. Ilmanvaihdon osalta tätä tukee mahdollisimman hyvin juuri WISE Apartment Solution. Se on tulevissakin kohteissamme meille ensisijainen vaihtoehto”, sanoo Mikko Kauppinen.

 

Merkittävintä on kuitenkin ollut huima harppaus energiatehokkuudessa. Kun vertaamme vastaaviin kerrostaloihin Vaasassa, niin Loftiksessa kulutamme 25% vähemmän energiaa”, VOAS:in tekninen isännöitsijä Reetta Hietaharju

Missiomme on tarjota asukkaillemme turvattu ja pitkäaikainen asunto koko eliniäksi. Ilmanvaihdon osalta tätä tukee mahdollisimman hyvin juuri WISE Apartment Solution”, Petterinkulma Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kauppinen.